Facebook
Instagram


Λίγα Λόγια για την Ζαγορά

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του Πηλίου. Εχει 2.800 κάτοικους και βρίσκεται κτισμένη αμφιθεατρικά στις Β.Α. πλαγιές του, σε υψόμετρο 450-550 μέτρων περίπου.

Είναι έδρα του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και περιλαμβάνει τα εξης χωριά: Ζαγορά, Μακρυράχη, Πουρί, Άγιο Δημήτριο, Ανήλιο, Κισσός, Τσαγκαράδα, Ξορύχτι. Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου διαιρείται σε 2 «δημοτικές ενότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στους 2 συγχωνευθέντες δήμους. Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε «κοινότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων δήμων. Οι σημερινές τοπικές κοινότητες του Δήμου, ήταν αυτόνομες κοινότητες και δήμοι πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια.

Η οικονομία της Ζαγοράς στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια των μήλων η συγκέντρωση και η εμπορία των οποίων γίνεται, σχεδόν στο σύνολο της παραγωγής, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, έναν από τους πρώτους συνεταιρισμούς της Ελλάδος.

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ζαγορά και στα τριγύρω χωριά και οικισμούς γίνεται αργά και σταθερά, με αρκετές σύγχρονες τουριστικές μονάδες να πρωτοστατούν στην προσπάθεια αυτή.

Το βουνό του Πηλίου

Το πανέμορφο βουνό του Πηλίου και ιδιαίτερα τα χωριά της ανατολικής του πλευράς λέγεται ότι κατοικούνται από τους μυθικούς χρόνους. ιστορικά είναι γνωστά και τα ονόματα των κυριο­τέρων πόλεων ή χωριών, οι θέσεις των οποίων επισημάνθηκαν από τους νεώτερους βάσει υπολειμμάτων φρουρίων ή πληροφοριών αρχαίων ιστορικών συγγραφέων. Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χωριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, ήταν αρχικά παραλιακά και οι χωρικοί ασχολούνταν με την ναυτιλία και την καλλιέργεια μικρής ακτίνας γης που επεκτείνονταν στα ψηλότερα σημεία του Βουνού. Συχνά όμως αυτά απέβαιναν στόχος ληστοπειρατών οπότε οι κάτοικοι αναγκάζονταν να απομακρύνονται και να μετοικούν ψηλότερα με ιδιαίτερη προτίμηση σε περιοχές που ήταν κοντά σε μοναστήρια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, η Ζαγορά!

Scroll to Top